Ekip: Serhan Poçan, Bora Maviş

Etkinlik Tarihi: 21 Temmuz 2018

Düzenleyen: Bora Maviş

İtalya’da katıldığımız Monte Rosa Maratonu‘ndan (19-27 Haziran 2018) yaklaşık 1 ay sonra, bir sırt hattı tırmanmak üzere 21-22 Temmuz 2018’de haftasonu Aladağlar’a gittik. Önce, raporuyla ilgili çalışmayı uzunca bir süre ertelediğimiz rotanın bizim için ifade ettiklerini Serhan’dan dinleyelim. Aynı bölümün devamında, Serhan’nın video kurgu ve montaj çalışmaları sırasında benimle yaptığı görüşmelerde, çıktığımız rotanın Cıngıllıbeşik kütlesinin diğer rotalarıyla ilişkisini anlattığım kısımlar olacak.

1. Bölüm: Rotanın bizim için anlamı, Cıngıllıbeşik kütlesi ve yakın çevrede geçmişte tırmanılmış rotalar (30. saniye düzeltme: “Küçük” değil “Büyük” Demirkazık)

Ardından 2. ve 3. Bölümlerde sırasıyla, bu bölgede bizim daha önce gerçekleştirdiğimiz tırmanışların kısa bir özetini (2011 ve 2017) ve bu etkinlikte tırmanılan rotanın tarifini ve etap tanımlarını izleyebilirsiniz:

2./3. Bölüm: Bölgede 2011 ve 2017’de gerçekleştirdiğimiz tırmanışlar ve bu etkinlikte tırmanılan rotanın tarifi ve etap tanımları

Tırmanacağı rotayla ilgili önden çok fazla bilgi duymadan tırmanmayı seven arkadaşlarımızı aşağıdaki 4. Bölüm’ü izlemeden önce uyarmak isteriz. Dört etaba ayırarak daha iyi anlatabileceğimizi düşündüğümüz rota üzerinde o gün çektiğimiz görüntülerden Serhan’ın oluşturduğu kısa filmde her etapla ilgili bilgi var:

4. Bölüm: Rota üzerinde çektiğimiz görüntülerden oluşan kısa film

Rota

Sarı Mehmedin Yurdundan başlayıp yine orada bitirdiğimiz günübirlik bir etkinlik. Tırmanış dereceleri bazı noktalarda III-/III dereceyi bulabiliyor. Yer yer sırtın sağından ya da solundan ilerlemek gerekebiliyor. Sadece bir noktada belki 5-8 metrelik bir etap IV- derecede tırmanış gerektirdi. Sırta giriş bölümünü tam olarak nereden başlatacağımızı gitmeden önce fotoğraflardan çalışmış olsak da, karar değiştirme ya da bir aksilikle karşılaşma olasılıklarını düşünerek, neredeyse tam denilebilecek bir alpin tırmanış setiyle çıktık. Nasıl bir set taşıdığımızı ve ip açtığımız IV- derecelik kısa etabın rota üzerindeki yerini 4. Bölüm’de göstermeye çalıştık. Yükümüz nedeniyle bir miktar az su almış olabiliriz.

Her ne kadar tırmanışlar sırasında kuytu noktalarda uydu bağlantısı yer yer kesintiye uğrasa da, saat verileri rota üzerinde hangi noktalarda ne kadar zaman geçirildiğini, yaklaşık hangi hızla ilerlendiğini tutmak için faydalı oluyor. Etkinlikte kullanılan saatlerden, rota dibinden Akşam Pınarı’ndaki patikaya inene kadar toplanan veri, şu bağlantıda görselleştirilmiştir. Özellikle sırta erişilen 1. Etap verilerinde yukarıda belirtilen nedenle çok fazla hatalı iniş çıkış gerçekleşmiş.

Zorluk: PD+, III-/III (IV- max., 5-8 metrelik bir etap)

Ne yapmalı?

Alp’lerde zorluklarıyla ünlü birçok sırt rotası vardır. Birçok ekip için tamamlaması bir günden fazla sürebilen bu rotalardan bazıları vadi tabanından zirveye hemen hemen kesintisiz bir erişim sağlar. Böyle sırt rotalarındaki bütünselliği anlatmak için rota isimlerinde “Integral” kelimesi kullanılmaktadır. Mont Blanc masifindeki Peutérey Integral‘i gibi. 4. Bölüm’ün sonlarında farkedileceği gibi, zirveye bıraktığımız notta, rotaya “tırnak içinde” integral dedik. Yani ancak Alaca’ya ulaştığında “integral” ismini alabilecek bu sırt rotası, bu açıdan henüz tamamlanmamış durumda. Teknik etaplar için verdiğimiz dereceler elbette bizim hissettiğimiz dereceler. Girişecek ekibin tecrübesine ve kondüsyonuna göre, çok daha az (ve belki hiç) teknik malzeme almadan, ama mevsimine göre yeterince su taşınarak yapılacak “hafif” stil bir tırmanışla rotanın tamamının bir günde bitirilmesi mümkün olacaktır. Rota bivak malzemesiyle açıkta geceleyerek veya hafif bir çadırla geçişe de çok uygun. Bivak noktası olabilecek birçok korunaklı set ve kötü koşullarda rotadan inmeye izin verecek kaçış noktaları var.

4. Bölümde 1:08-1:26 arasında söz edilen ve sırta (Kürşat Avcı Ana Zirve’ye çıkış yönünde sağdan direk) kör vadi tarafından ulaşan hat cazip görünüyor (Fotoğraf 1). Bir Ocak Tepe ve Cıngıllıbeşik’le çevrelenmiş kör vadi çanağından da soldaki sırta ulaşmak için uygun hatlar var.

Fotoğraf 1: Kırmızı çizgiler arasındaki bir bölgeden direk Kürşat Avcı Ana Zirve’ye ulaşmak, sırta ulaşmak için farklı bir yol olabilir

Teşekkürler!

Raporun çeşitli aşamalarında, Sinan Çakır’a ve Ata Jafari’ye ait fotoğraflar da kullanılmıştır. Drone görüntüleri Ersin Çelik tarafından çekilmiştir. Tüm videoların kurgu ve montajı Serhan Poçan tarafından yapılmıştır.

Ne kadar sürdü?

  • Rapor hazırlama ve yayınlama, 03 Ocak 2021
  • Video yükleme, Kasım 2020
  • Video montaj, Temmuz 2020
  • Video hazırlıkları ve fikrin oluşturulması 1. Covid karantinaları sırasında, Mayıs-Haziran 2020
  • Etkinlik, 21 Temmuz 2018

Yuh!